Kedves Olvasóink!

Örömmel tájékoztatjuk Önöket, hogy a Nemzeti Kulturális Alap támogatásának segítségével elkészülhetett a Baranyai Református Egyházmegye Levéltára repertóriuma első kiadásának honlapunkra készített változata. Megtekinthetőek fond és állagjegyzékek rész alatt. A repertórium általános tájékoztatást ad az érdeklődők számára a levéltárban található iratok típusáról, koráról. A fond-jegyzékek az egyházközségek szervezeti rendjéhez illeszkednek. (hivatkozás) Az egyházközségekhez kapcsolódó fondokhoz mellékeltük templomaik, vagy jeles épületeik archív fotóinak digitalizált változatát, illetve erről az épületről napjainkban készült digitális fotóját. A fotókat Andrási Marton Zsuzsanna, Peterdi Dániel, és Szabó Gábor véméndi református testvérünk készítette. Az archív fotók pedig levéltárunk fotó gyűjteményének részei.

A „Rólunk" című részben olvashatóak a Baranyai Református Egyházmegye (hivatkozás), valamint a Baranyai Református Egyházmegye Levéltárának (hivatkozás) rövid történetei is. A lektorálási munkálatokat Dr. Szabó Szabolcs és főtiszteletű Peterdi Dániel készítették.

A publikációk rovatban – idén megemlékezve néhai Nyáregyházi Nyáry Pál 1955-ös haláláról - adjuk közre Pécs város első megválasztott református lelkipásztorának élettörténetét, amely a Pécsi Református Egyházközség történetének tükrén keresztül rajzolódik ki az érdeklődők számára. (hivatkozás)

A képek című részben Levéltárunk számára a Budapest Főváros Levéltára munkatársai által a Baranyai Református Egyházmegye Levéltára számára adományként digitalizált és restaurált két irat tekinthető meg, amelyek 1753-ból (hivatkozás) és 1837-ből származnak. (hivatkozás) Ezek eredetiben is láthatóak a Pécs-belvárosi Református Egyházközségnek, 7623 Pécs, Szabadság utca 35. szám alatt található gyülekezeti termében, 2015 januárjában az „Értékes Pécs" elnevezésű projekt keretében megnyílt reformáció történeti kiállításon.

Megköszönöm mindazok munkálkodását, akik segítségükkel hozzájárultak levéltárunk honlapja adattartalmának újabb bővítéséhez, s bízom benne, hogy kutatóink számára érdekes adatok megismeréséhez nyújtottak új lehetőséget. Kutatóinknak eredményes kutatást kívánok!

Pécs, 2015 május

Andrási Marton Zsuzsanna

Ügyfélszolgálat

H-Sz:  08:00-12:00
K-Cs:  08:00-14:00

Időpont egyeztetés elektronikus úton:
Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.