Az egyházmegye 1916-ban – a reformáció 400 éves évfordulójának tiszteletére – alapította a polgári leányiskolát. Az intézmény 1930-ig működött Siklóson, majd Pécsre költözött, s az államosításig, 1948-ig református szellemben nevelte az ide beíratkozott leányokat.  Ezt az iskolát tekinti jogelődjének a Pécsi Református Kollégium. Az államosítást követően folytatódott az oktató-nevelő munka az épület falai között: 1948-tól Szabadság úti Állami Általános Iskola néven működött tovább az intézmény.

A Baranyai Református Egyházmegye Levéltárába került – a Pécs-belvárosi Református Egyházközségnek köszönhetően – 1930-tól 1952-ig tartó pécsi években keletkezett 22 kötet napló, valamint az iskola államosításának iratanyaga. Ez utóbbi tartalmazza az iskola épületének, szertárainak, könyvtárának és az internátus berendezésének ingóságáról készült leltárjegyzékeket, s  tervrajzokat. A siklósi évek anyakönyveit a Siklós-Máriagyűdi Református Társegyházközségnél helyezték el.

Köszönjük a Jókai Mór Általános Iskola igazgatóhelyettes asszonyának Szudi Mártának, hogy eljuttatta az anyakönyveket az egyházközségekhez. Elmondása szerint az iskolájuk, mint a Szabadság úti Állami Általános Iskola jogutódja 1964. szeptember 1-jén indult. Kezdetektől őriznek osztálynaplókat, s ez év szeptemberében a felújítási munkákat követő takarítás során rendezték ezeket. Ekkor fedezték fel a Felsőbaranyai Református Egyházmegye Polgári Leányiskolájának anyakönyveit és az államosításkor keletkezett iratanyagait. Feltételezem, hogy református leányiskola egyik tanárnője mentette át ezeket a nagybecsű értékeket az állami iskolába.

Ügyfélszolgálat

H-Sz:  08:00-12:00
K-Cs:  08:00-14:00

Időpont egyeztetés elektronikus úton:
Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.